منتظران

پویشی برای خواستن آمدنش

منتظران

پویشی برای خواستن آمدنش

شعور ما و شعور ایشان!!!

الهه کولایی: بالا بردن شعور مردم زمان می‌برد

خبرگزاری فارس: الهه کولایی در پاسخ به این سئوال که شما همیشه مردم را به درک نکردن متهم می کنید، گفت: این یک واقعیت است ...در جامعه ما بنده رای‌ام را با چلوکباب می‌فروشم یا نگاه می‌کنم شوهرم به که رای می‌دهد. بالا بردن شعور مردم زمان می‌برد. 

 

 http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=8808191374 

فایل صوتی اش هم موجوده

خبرگزاری فارس در تاریخ 88/07/30 و 88/08/01 خبری با عنوان «تندروی ها زمینه ساز شکست اصلاحات شد» به نقل از الهه کولایی عضو شورای مرکزی حزب مشارکت منتشر کرد. نامبرده با ارسال توضیحی بسیار کوتاه اعلام کرد: «خبر روز جمعه یکم آبان 88 دروغ است. امیدواریم که به اصول و مبانی خبررسانی پایبند باشید.» وی همچنین اظهار کرد که «بنده به هیچ‌وجه با خبرگزاری فارس مصاحبه نکرده‌ام.»
خبرگزاری فارس با توجه به دراختیار داشتن نوار این گفتگو به خانم کولایی اعلام کرد که در صورت انعکاس این توضیح نوار آن را در سطح افکار عمومی منعکس خواهد کرد و این به نفع شما نخواهد بود ولی خانم کولایی در تماس مکرر با خبرگزاری فارس و تاکید بر این نکته که پس از انتشار این گفتگو از سوی دوستانش مورد سئوال قرار گرفته اصرار به درج این توضیح داشت. خبرگزاری فارس اینک که گریزی از انتشار این توضیح کوتاه وجود ندارد، اقدام به انعکاس متن کامل اظهارات خانم کولایی با ارائه پاره‌ای توضیحات می نماید.

اولا خانم کولایی در غرفه روزنامه حیات نو به سئوالات افراد مختلف اعم از افراد حقوقی و یا حقیقی پاسخ می گفت. خبرنگار فارس نیز از جمله افرادی بود که با حضور در غرفه روزنامه حیات نو سوالاتی را از الهه کولایی کرد و این فعال اصلاح طلب به آنها پاسخ گفت.خبرنگار قبل از ضبط کردن با ضبط دیجیتال از خانم کولایی اجازه می گیرد که سخنان وی را ضبط کند و او هم این اجازه را می دهد و حتی بلندتر هم صحبت می کند تا صدای وی به خوبی ضبط و شنیده شود. آیا در نمایشگاه مطبوعات وقتی فردی درخواست چنین مجوزی را از یک شخصیت سیاسی می کند، نباید برای وی تداعی یک خبرنگار کند؟ هر چند بهتر بود خبرنگار صریحا خود را معرفی می کرد. تعداد دیگری از خبرنگاران حاضر نیز اظهارات خانم کولایی را ضبط کردند. ضمن اینکه خانم کولایی نپرسیده پرسشگر تحت چه عنوانی از وی سوال می‌کند، خبرنگار فارس نیز سوال‌های خود را پرسیده که با صدای وی مضبوط است.

ثانیا؛ در مکالمه ای که صوت آن منتشر شده خبرنگار فارس با صدای خود از کولایی سئوال می کند و او هم به این سئوالات پاسخ می دهد و سئوال وجواب ها هم کاملا آشکارا ضبط می شود.

ثالثا؛ مشکل اول و اصلی خانم کولایی گفتگوی وی با خبرنگار فارس نیست؛ بلکه او حرف هایی زده که انعکاس آن با زرنگی خبرنگار به نفع خانم کولایی و دوستان اصلاح طلبش نبوده و ناکامی های اصلاح طلبان را از جمله «تند روی» و «اشتباهات» از زبان خودشان بیان کرده است. از جمله اینکه در همان خبر آمده بود: خاتمی در دوره اصلاحات بارها به طرفداران خود تذکر داده بود که از تندروی پرهیز کرده و جوزده نشوند اما ما جوزده شدیم... اصلاح‌طلبان مرتکب اشتباهات فراوانی شدند... ما نسبت به هاشمی رفسنجانی نیز زمانی او را عالیجناب سرخپوش نامیدیم و زمانی دیگر از تمام مردم خواستیم تا به او رای دهند، یک بار می‌گوییم او بدترین آدم است و یک بار دیگر می‌گوییم او بهترین فرد است. این موضوعات به دلیل فقدان برنامه‌ریزی است. کولایی بدتر از این حرف ها را هم زده و آن اهانت به مردم است.

رابعا؛ تمام مطالبی که به نقل از کولایی منتشر شده عینا در نوار موجود است. در چنین شرایطی معلوم نیست چرا خانم کولایی خبر منعکس شده را دروغ می پندارد و صرفا با یک کلی گویی می گوید خبر دروغ است؟!
هر چند در انعکاس آن مطالب، حرف های اهانت آمیز نامبرده علیه آرای مردم حذف شده بود، این بار توجه خوانندگان عزیز را به اظهارات وی درباره بطور مثال رای دادن مردم با یک چلوکباب و واقعیت دانستن عدم درک مردم و زمان بردن بالارفتن شعور مردم جلب می کنیم. کمال تاسف است، اصلاح طلبانی که مدعی اند آرای مردم تزیینی نیست، اینگونه رای مردم را زیر سئوال می برند.
کولایی درباره افراط و تفریط اصلاح طلبان می گوید: «ما یک دفعه می‌آییم می‌گوییم عالیجناب سرخ‌پوش، یک دفعه می‌گوییم همه‌تان بیایید به او ر‌أی دهید .خب مردم چه کار باید بکنند؟... یک دفعه می‌آیید می‌گویید این آدم بدترین آدم است، چهار سال دیگر می‌گویید مردم این آدم بهترین است.خب این یعنی چه؟ یعنی یک مشکلی وجود دارد که آن بستری که باید ایجاد می‌شد، ایجاد نشده است.»
وی در سخنانی علیه مردم می گوید: «من همیشه به بچه‌ها می‌گویم که ما ملتی هستیم که وقتی می‌گویند بروید کلاه را بیاورید، می‌رویم کله را می‌کَنیم و می‌آوریم...خیلی از چیزهایی که من و شما فکر می‌کنیم، برای مردم جور دیگری ممکن است انعکاس پیدا کند... آقای خاتمی همان موقع می‌گفت که شماها جو زده می‌شوید، یک ذره یواش‌تر»
وی در توجیه شکست اصلاح طلبان مردم را سرزنش کرده و یادآور شده است: «28مرداد نشستیم در خانه‌هایمان. بعدش همه‌مان گفتیم مصدق این اشتباهات را کرد اما مصدق مستحق خانه‌ نشستن ما نبود ولی ما او را تنها گذاشتیم. خاتمی مستحق تنها گذاشتن نبود. اصلاح‌طلبان هم همین‌طور. خیلی هم اشتباهات کردیم. جوابش هم همین است. ببینید ما از کجا به کجا رسیدیم.»
وی می افزاید: «ما شب بذر را می‌کاریم، صبح بلند می‌شویم می‌گوییم کجاست آن درخت تناوری که دیشب بذرش را کاشتیم.»
وی مشکل اصلاح طلبان را عدم ارتباط با عوام ،روستاها و شهرهای کوچک می داند: «یک مشکلی هست ما یک جامعه عام داریم نصف شهرهای کوچک و روستاها این شهرهای کوچک با اصلاح‌طلبان ارتباط ندارند.»
وی در پاسخ به سئوالی درباره اینکه «اگر میرحسین رئیس‌جمهور می‌شد...» شفاف می گوید: «معجزه‌ای اتفاق نمی‌افتاد.»
این نماینده مجلس ششم در اظهاراتی خلاف واقع مجلس ششم را مجلس اصلاح طلبان ندانسته و گفته است: «مجلس اصلاحات مجلس دو بخشی است من این پایان‌نامه‌های دانشجوهای دکترا را می‌بینم این اشتباهات درآن هست. می‌گویند مجلس دست اصلاح‌طلبان است. چه کسی گفت مجلس دست اصلاح‌طلبان بود»؟!
الهه کولایی صریحا اعتراف کرده که احمدی نژاد با استفاده از اشتباه بی توجهی به مردم کوچه و بازار در انتخابات پیروز شده است، تاکید می کند: «یکی از اشتباهات کار ما این بود که روی اقتصاد کلان سرمایه‌گذاری کردیم. برای آن مردم بازاری یا آن کارگر یا آن فرد خیابان یا یک مغازه‌دار، برای او اهمیت ندارد که صندوق بین‌المللی پول رشد اقتصاد ایران بین کشورهای خاورمیانه را چند درصد ارزیابی کرده است. او چه می‌خواهد؟ می‌خواهد این حضور ملموس باشد. این اشتباهی است که متاسفانه ...» وی افزود: «احمدی نژاد روی این اشتباه انگشت گذاشت.»
کولایی جامعه را متهم به افراط و تفریط کرده و می گوید: «ما در دوره اصلاحات، در آن شرایطی که بودیم انتخاباتی که فرصت تشکیک در قدرت است را طرح می‌کنیم. ببینید فرقی نمی‌کند. روی سخن من با مردم نیست. کل ... خودم را می‌گویم. اصلا من وقتی غذای مسموم می‌خورم، آثارش در بدن من ... اگر هم بگویم ببخشید، اشتباه کردم، دل‌دردش می‌آید، تهوع‌اش می‌آید. چون آن اتفاق افتاد، این اتفاق به دنبالش می‌افتد. جامعه‌ای که دچار افراط می‌شود، دچار تفریط می‌شود.»
کولایی در پایان اظهاراتش اشتباه اصلاح طلبان را تکرار اشتباهات تاریخی دانسته و اظهار داشته که «من به آقایان این را گفته‌ام. چون اعتقاد دارم به چیزی که شما آن را می‌گویید. من معتقدم که همین اشتباهات ما را به این وضعیت منتقل کرد. تکرار شباهت‌های تاریخی! ... ما ملت ایران باید به یک جایی برسیم که اشتباهات را تکرار نکنیم. من می‌گویم ما اشتباهات را تکرار کردیم.»

متن کامل اظهارات خانم کولایی
در پی تکذیب الهه کولایی درخصوص مصاحبه با خبرگزاری فارس و صحبت‌های صورت گرفته در آن، متن کامل این مصاحبه به همراه فایل صوتی آن جهت قضاوت افکار عمومی منتشر می‌شود:

خبرنگار فارس به عنوان اولین سوال از این نماینده مجلس ششم پرسید: یکی از سوالاتی که همیشه در این جریانات از ما می‌شود در مورد آقای هاشمی است. می‌گویند این آقای هاشمی همان آقای هاشمی است که زمان اصلاحات شما به او چه می‌گفتید؟...
کولایی تاکید کرد: ما نمی‌گفتیم بعضی‌ها می‌گفتند.
خبرنگار فارس در پاسخ به وی و در ادامه سوال خود اظهار داشت : بعضی‌ها! نه، منظورم از ما اصلاح‌طلبان است. می‌گفتند شما به او چه می‌گفتید؟ حالا این آقای هاشمی همان آقای هاشمی امروز است که شما سنگ او را به سینه می‌زنید؟ می‌گویند که این تناقض را چه‌طور توجیه می‌کنید؟
کولایی در پاسخ به وی تصریح کرد: پس این نشان می‌دهد که ما برای کاری که می‌کنیم از قبل ننشسته‌ایم برنامه‌ریزی کنیم.
خبرنگار فارس پرسید: یعنی ما مشکل برنامه‌ریزی داریم؟
کولایی در پاسخ گفت: بله. یعنی از قبل ما حزب تشکیل نداده‌ایم. در حزب ننشسته‌ایم راجع به راهکارها صحبت کنیم.
خبرنگار فارس خاطر نشان کرد: این همه حزب داریم.
کولایی نیز افزود: کدام؟ به من بگویید.
خبرنگار فارس در این خصوص گفت: مثلا مجمع روحانیون مبارز.
کولایی با اشاره به خبرنگار روزنامه حیات‌نو بیان داشت: مجمع روحانیون را احتمالا آقایان بهتر به شما اطلاعات می‌دهند. حزب را تعریف کنیم و با خصوصیات آنچه در دنیا شناخته شده‌، مردم بتوانند از گرو‌ه‌های مختلف بیایند حرف‌هایشان را از دهان آن مجموعه بشنوند، با هم بحث کنند و در یک مجموعه با هم حرکت کنند.
یکی از افراد حاضر در غرفه حیات‌نو با قطع سخنان کولایی گفت: خانم کولایی یک پرانتز وسطش. ما اصلا حزب داریم؟
کولایی در پاسخ به وی بیان داشت: ببینید حزب مثل قانون اساسی ما است دیگر. آزادی‌هایی که به مردم داده شده در قانون اساسی وجود دارد ولی در قانون تثبیت شده است. حزب هم همین‌طور است. حزب هم همین است. حزب را ما تاسیس می‌کنیم ولی تا مقدمات...
این فرد مجددا با قطع سخنان کولایی اظهار داشت: آنچه که مجوز می‌گیرد مثل حزب نواندیشان آقای محبیان که حزب نیست. چهار نفرند که این اصلا حزب نیست.
کولایی در ادامه تصریح کرد: من دارم همین را به شما می‌گویم اینها در واقع ثبت هم می‌شوند یا حتی مشارکت! ما مثلا 20 هزار، 25 هزار نفر را می‌توانیم سازماندهی کنیم توانش را بیشتر نداریم، نه محلش را داشتیم. حالا که فعلا در را بسته‌اند. نه این که این امکان را داشتیم که بخواهیم سازماندهی کنیم. در حالی که وقتی می‌گوییم حزب، یعنی یک مجموعه‌ای که دیدگاهایش به مردم منتقل شود و مردم انتخاب کنند، دنبالش بیایند بیاید مردم را سازمان‌دهی کند، بیاید به مردم آموزش دهد، بیاید برنامه‌ داشته باشد.
کولایی همچنین افزود: آن وضعی که شما (اشاره به خبرنگار فارس) بهش اشاره کردید، ما یک دفعه می‌آییم می‌گوییم عالیجناب سرخ‌پوش، یک دفعه می‌گوییم همه‌تان بیایید به او ر‌أی دهید .خب مردم چه کار باید بکنند؟! پس ما نهادی که بنشیند اینها را تحلیل کند، راهکار در بیاورد، فرض مقدور از داخل آن در بیاورد، ایجاد نکرده‌ایم... وقتی بذری را ....
یکی از حضار در این میان پرسید: اصلاح‌طلبان؟
کولایی نیز پاسخ داد: فرقی نمی‌کند من جریان کلی جامعه ایران را می‌گویم. وقتی شما بذری را نکاشته‌اید، می‌توانید آن را درو کنید؟! مشکل ما این است که آن نهالی که باید ایجاد کنیم که البته باید زمان داده شود. این طور نیست که امروز تأسیس کنیم و فردا توانمند شود. پاکستان و ترکیه شما احزاب 40، 50 ساله دارید در ایران حزب مشارکت بعد از 10 سال درش بسته می‌شود، حالا فعلا که بسته است. یعنی شما در واقع افرادی که کارآموخته سیاست باشند...
برخی از حضار گفتند: نداریم.
کولایی ادامه داد: آموزش دیده باشند، حرفه‌شان سیاست باشد، چقدر داریم؟! روزنامه‌نگاران که خدا حفظشان کند، متوسط سن‌شان چقدر است که جای حزب، جای نهادهای مدنی دیگر دارند عمل می‌کنند؟ متوسط سن‌شان چقدر است؟ ببینید دیگر. بچه‌های ما همه 25، 26، 35. یعنی چه؟ یعنی انباشت تجربه اتفاق نمی‌افتد. بنابراین شما هی می‌آیید از این شاخه به آن شاخه می‌پرید. یک دفعه می‌آیید می‌گویید این آدم بدترین آدم است، چهار سال دیگر می‌گویید مردم این آدم بهترین است.خب این یعنی چه؟ یعنی یک مشکلی وجود دارد که آن بستری که باید ایجاد می‌شد، ایجاد نشده است.
خبرنگار فارس پرسید: خب چرا این اتفاق نیفتاده؟
این عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت در پاسخ به این سوال بیان داشت: چرا؟ این مسئله عدم شکل‌گیری احزاب در ایران در واقع داستان مفصلی است ولی شما وقتی از دمکراسی صحبت می‌کنید، یعنی حقوق مردم. خب این مردم، من و شما، دهن‌مان باز شود، خیلی راحت پیامد دارد. به عنوان فرد. ولی وقتی بشویم یک جمع، یک سازمان، یک نهاد، متفاوت می‌شود؛ ولی قدرت به شما اجازه نمی‌دهد که از حالت فرد به نهاد ارتقاء پیدا کنید. مگر این که قدرتی باشد که اعتقاد داشته باشد حق پیش شماست. شما صاحب این حقوق هستید.
خبرنگار فارس با توجه به دیدگاه‌های سیاسی کولایی گفت: خب دولت اصلاحات این طور بود!
کولایی نیز پاسخ داد: خب ما با دولت اصلاحات چه کردیم؟ روز 16 آذر وقتی آقای خاتمی در دانشگاه آمد من به همه دانشجویان گفتم دیگر خوابش را ببینید که رئیس جمهور بیاید جلوی‌تان بنشیند شما این طور با او حرف بزنید بعد هم بلند شوید بروید و هیچ پیامد امنیتی هم برایتان نداشته باشد. آقای احمدی‌نژاد هم که رفت امیرکبیر دانشجویان همین کار را کردند. بدتر البته. بعد چه شد؟ از آقای احسان منصوری بروید بپرسید پیامدش چه بود.
در این میان یکی از حضار که ادعا می‌کرد منشی دادگاه احسان منصوری بوده است با اشاره به تشدید حکم احسان منصوری اقدام به صحبت و بیان ادعاهایی در خصوص آن دادگاه کرد.
این نماینده مجلس ششم پاسخ داد: بعد تشدید شد(حکم منصوری). بابت چه؟! کار بدی کردند این بچه‌ها، عکس را آتش زدند ولی آیا پاسخ عکس آتش زدن این است؟! این بچه من است، اشتباه می‌کند، کار خیلی بدی کرد این بچه من اما پاسخش چه بود؟! ببینید حرف من این است که ما یک چیزهایی را از دست دادیم. همه‌مان. من سهم خودم از همه بیشتر است!
در این میان یکی از حضار که خود را یکی از دانشجویان معرفی کرد گفت: ولی خانم کولایی. من فکر می‌کنم این سیر طبیعی یک جامعه است که شما باید یک سری چیزها را تجربه کنید.
کولایی نیز او را تشویق کرد و گفت: آفرین!
این دانشجو ادامه داد: تا بفهمیم. یا شاید اگر این 4 سال نبود ما الان قدر این نعمت را نمی‌دانستیم.
این فعال اصلاح‌طلب نیز گفت: حتما! حتما همین‌طور است اما بحث این است که به نسبت به آنچه که هزینه می‌کنیم چقدر به دست می‌آوریم؟ آیا ضرورتا باید چنین اتفاقی می‌افتاد؟ آیا باید این اتفاق می‌افتاد تا می‌دانستیم؟ یا می‌توانستیم یک تجربه موفق از جنس تجربه گذار در اسپانیا داشته باشیم؟ شما وقتی می‌روید تجربه‌گذار در اسپانیا را می‌بینید، می‌بینید که در اسپانیا خط قرمزها رعایت می‌شود. یعنی رقبا نمی‌آیند یکدیگر را از زیر بزنند و نابود کنند. حیات و هستی‌اش را هدف قرار دهند. یعنی رقابت وجود دارد.
وی افزود: در وادی قدرت طرف باید بماند. اگر نماند بازیی وجود ندارد. بنابراین رقبای سیاسی می‌خواهند یکدیگر را بالا و پایین کنند. یکی یک دوره می‌آید، یکی یک دوره دیگر. ولی کسی نمی‌آید طرفش را نابود کند. ما در ایران؛ من همیشه به بچه‌ها می‌گویم که ما ملتی هستیم که وقتی می‌گویند بروید کلاه را بیاورید، می‌رویم کله را می‌کَنیم و می‌آوریم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: البته علت دارد. یک مجموعه عوامل تاریخی، فرهنگی وجود دارد. ولی واقعیت است. آقای خاتمی همان موقع می‌گفت که شماها جو زده می‌شوید، یک ذره یواش‌تر و بعد جریان اصلاحات یک طیف بود، یک نفر نبود که.
یکی دیگر از افراد حاضر پرسید: الان شما و دوستان‌تان تا کی می‌خواهید خویشتن‌دار باشید؟
کولایی در پاسخ گفت: وظیفه روشنفکر مسئول به نظر شما چیست؟ شما وقتی جامعه‌شناسی سیاسی ایران را می‌خوانید من توصیه‌ام این است که دوستان حتما بخوانند. حداقل سری کتاب‌های دکتر بشیریه را و کتاب‌های هانتینگتون را بخوانند. مقالات مربوط به تجربه‌های گذار در پرتغال و اسپانیا را بخوانند. نه این که آنها کاملا به ما قابل اطلاق باشد ولی برویم ببینیم آنها چه کار کردند که موفق شدند. 100 سال پیش اولین جنبش مشروطه‌خواهی را داشتیم. چرا ما الان از افغانستان هم عقب‌تریم؟
وی ادامه داد: البته عامل بیرونی این نقش را در افغانستان دارد. می‌دانید شما. آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها. در ایران قرار نیست چنین اتفاقی بیفتد. اتفاقا برایشان وضع مطلوب همین است. برخلاف همه اتهاماتی که به ما زده شد. در ایران نمی‌خواهند یک قدرتی که مردم پشتش هستند، طرف مذاکره باشد. چرا؟ مشخص است. همه‌تان علتش را می‌دانید. بنابراین معادلات بین‌المللی اینجا فوق‌العاده تأثیرگذار است. مثل همان اثری که در افغانستان می‌گذارد اما آن مسئله با اینجا متفاوت است. حالا در این فضا من می‌توانم چشمم را روی واقعیات ببندم؟
عضو شورای مرکزی جبهه اصلاحات افزود: بله اگر عنان کار را بدهم به دست عواطف و باورهایم، باید به قول شما ...اما من دارم بستر تحول را می‌بینم. نامه آن 100 نفر نخبه ایرانی را به آقای اوباما دیدید. اینها واقعیت است. خودمان را گول نزنیم.
یکی از حضار در این میان در خصوص هزینه دادن برای تغییر در ایران گفت و اظهار داشت: ما یک بار هزینه دادیم زمان انقلاب و شاه را بیرون کردیم! هزینه دوم در زمان جنگ تحمیلی! و حالا چرا اصلا باید اینقدر هزینه بدهیم؟
کولایی در پاسخ تصریح کرد: برای این که شما هیچ جامعه‌ای را پیدا نمی‌کنید که بدون هزینه دادن به آن چیزهایی که خواسته، برسد. عرض من الان همین بود. که ما در دوره اصلاحات، در آن شرایطی که بودیم انتخاباتی که فرصت تشکیک در قدرت است را طرح می‌کنیم. ببینید فرقی نمی‌کند. روی سخن من با مردم نیست. کل ... خودم را می‌گویم. اصلا من وقتی غذای مسموم می‌خورم، آثارش در بدن من ... اگر هم بگویم ببخشید، اشتباه کردم، دل‌دردش می‌آید، تهوع‌اش می‌آید. چون آن اتفاق افتاد، این اتفاق به دنبالش می‌افتد. جامعه‌ای که دچار افراط می‌شود، دچار تفریط می‌شود. امکان ندارد غیر از این اتفاق بیفتد. چرا؟ چون در کشورهای دیگر هم همین اتفاق افتاده.
این نماینده مجلس ششم ادامه داد: حالا من و شمای نوعی چقدر وقت می‌خواهیم یک حرکت کنیم در جامعه، برویم ببینیم دیگران چه کردند؟ قرار نیست همه چیز را ما ببینیم اما حداقل یک عده رفتند، خواندند، مطالعه کردند، چقدر بها می‌دهید؟ شما مریض که می‌شوید به دکتر نمی‌روید؟! من یک سوال خیلی ساده که برای بچه‌ها همیشه می‌زنم، می‌گویم یک نفر افتاده اینجا دارد می‌میرد. پزشک می‌آورید بالای سرش یا مهندس؟
کولایی افزود: جایگاه کسانی که در علوم اجتماعی، سیاسی و مباحث انسانی نظر می‌دهند در جامعه ما، در این مسائل کجاست؟! می‌شود همان حزبی که من گفتم یعنی احزاب باید شکل بگیرند. باید این زمینه را فراهم کنند. باید در واقع امکانات را ... هر مدیری که اجرا کند هر پروژه را، اول امکان‌سنجی می‌کند. ما چقدر امکان‌سنجی می‌کنیم؟ چقدر حاضریم برویم تجربه‌های گذشته را بخوانیم؟
این استاد دانشگاه تهران در ادامه تاکید کرد: تکرار! شما تاریخ 100 ساله گذشته ایران را بخوانید. تمام آن حسرت آن چه که از دست رفته است. غیر از این است؟
وی افزود: 28مرداد نشستیم در خانه‌هایمان. بعدش همه‌مان گفتیم مصدق این اشتباهات را کرد اما مصدق مستحق خانه‌ نشستن ما نبود ولی ما او را تنها گذاشتیم. خاتمی مستحق تنها گذاشتن نبود. اصلاح‌طلبان هم همین‌طور. خیلی هم اشتباهات کردیم. جوابش هم همین است. ببینید ما از کجا به کجا رسیدیم. سال 2001 دنیا می‌آید به رأی ایران ok می‌دهد در مجمع عمومی سازمان ملل. سال 2008 آقای احمدی‌نژاد در حال صحبت کردن است، همه بلند می‌شوند، می‌روند بیرون از جلسه. خودمان داریم می‌کنیم. البته خیلی پیچیده‌تر از این شکل ساده است که من می‌گویم. حتما.
یکی از افراد حاضر در غرفه حیات نو از کولایی پرسید: یک تئوری هست که می‌گوید همه انقلاب‌هایی که به پیروزی رسیدند تا وقتی که به پیروزی نرسیدند همه با هم متحد و خوب هستند. بعد یک جور دیگر می‌شود. چرا انقلاب‌ها در اوج پیروزی به شکست می‌رسند؟
کولایی در پاسخ گفت: برای این که ما باید دنبال بسترسازی باشیم نه تحولات یک شبه.
آن فرد در ادامه سوال خود گفت: مثلا خود اصلاح‌طلبان زمانی شعار عبور از خاتمی را مطرح کردند.
کولایی نیز پاسخ داد: زمان می‌برد. من این را زمان اصلاحات در جلسات متعدد به بچه‌ها و دانشجویان گفتم که ما شب بذر را می‌کاریم، صبح بلند می‌شویم می‌گوییم کجاست آن درخت تناوری که دیشب بذرش را کاشتیم.
وی افزود: آقای خاتمی در حوزه عمومی در سال 76 در ایران صحبت از مدارا می‌کند، در حالی که آن زمان حرف بین حق و باطل بود. هنوز هم البته این است اما زمان می‌برد تا بیاید در ذهن ما جا بیفتد.
یکی از حضار گفت: ولی خانم کولایی من فکر می‌کنم این فقط مشکل جامعه ما نیست.
کولایی نیز پاسخ داد: حتما فقط نیست.
فرد پرسشگر در ادامه سوال خود بیان داشت: در بقیه جوامع مردم تا این اندازه در انتخابات شرکت نمی‌کنند اگر بین آنها هم این همه عامه مردم در انتخابات شرکت کنند، من فکر می‌کنم آنها هم اشتباه می‌کنند.
کولایی در پاسخ وی اظهار داشت: شما کدام جامعه‌ای را پیدا می‌کنید که در 100 سال، 4 انقلاب و جنبش عظیم اجتماعی از جنس کارهایی که ما کردیم، داشته باشد؟ پیدا کنید. قرن بیستم با انقلاب مشروطه شروع شد. ملی شدن نفت را ما تجربه کردیم که همه یاد گرفتند مصری‌ها رفتند... تا آمریکای لاتین آثارش رفت. انقلاب اسلامی را ما تجربه کردیم. حکومتی که همه فکر می‌کردند امکان ندارد تکان بخورد را زیر و رو کردیم. حالا عواملش را من کاری ندارم، داخلی، خارجی، در جای خود باید در موردش بحث شود. جنبش اصلاحات هم مال ایران است.
فرد پرسشگر همچنین پرسید: اصلا چرا باید مردم اینقدر سیاسی باشند؟
کولایی نیز خاطر نشان کرد: بله. ولی هست. مسئله این است که ...
آن فرد سوال کننده با قطع سخنان کولایی گفت: اگر در کشورهای دیگر نیز مردم اینقدر در انتخابات شرکت کنند، من فکر می‌کنم آنها هم اشتباه می‌کنند.
کولایی در پاسخ وی گفت: چه کار کنیم؟! بگوییم مردم نیایند؟!
آن فرد گفت: من نمی‌دانم اما این ساختار کلا غلط است. حالا می‌گویید اشتباه...
کولایی نیز صحبت‌های او را قطع کرد و گفت: چقدر مردم به شما گوش می‌کنند! برمی‌گردیم سر یک نکته فوق‌العاده مهم. اصلا ما چقدر رسانه داریم که با مردم حرف بزنیم؟! این فکری که من الان در موردش دارم با شما صحبت می‌کنم به چند نفر منتقل می‌شود؟ به من بگویید.
خبرنگار روزنامه حیات نو نیز در پاسخ گفت: کم نیستند.
کولایی پرسید: نه چند نفرند. بگویید.
خبرنگار روزنامه حیات نو نیز اظهار داشت: به اعتراف دولت رسمی فعلی 15 میلیون نفر.
کولایی نیز بیان داشت: خب 15 میلیون که آمدند.
آن فرد سوال کننده نیز پرسید: خب اگر بشود افراد از قبل در انتخابات ثبت نام کنند، مثل آمریکا و کشورهای دیگر، شرکت‌کنندگان کم می‌شود.
کولایی با تایید سخن وی خاطر نشان کرد: خب این نظر من و شما است. پروسه‌ای که این تغییر را اجرایی می‌کند، چه کسی است؟ ما در مجلس بودیم دیگر.
آن فرد پرسشگر در ادامه سوال خود تصریح کرد: اگر روزی بشود این تلا‌ش‌ها انجام شود، حالا شما می‌گویید ما اشتباه کردیم، بسترسازی نکردیم. من فکر می‌کنم در هیچ کجای دنیا هم اگر این خیل عظیم ملت شرکت کنند، آنها هم نمی‌توانند بسترسازی کنند.
کولایی در پاسخ به وی تاکید کرد: نه آنها قرار نیست بسترسازی کنند. آنها تقاضا را مطرح می‌کنند، در سطح سیستم باید این کار انجام شود اما این زمان می‌برد. یک سری چیزها هست که نداریم وقتی نداریم نمی‌توانیم روی آن برنامه‌ریزی کنیم. مثل این که دولت به شکل یک موجود تاریخی در کشور ما به خصوص در این دهه‌های اخیر که از منبع نفت ارتزاق می‌کند، حیات و ممات زندگی مردم دستش است. ما باید برگردیم ببینیم منِ آدمِ نخبه پرمدعا، وقتی در انتخابات با سه کاندیدا وارد می‌شوم...
خبرنگار فارس با اشاره به موضوع عدم صورت گرفتن برنامه‌ریزی برای بستر سازی‌های لازم گفت: چرا در دولت اصلاحات این برنامه‌ریزی صورت نگرفت؟
این عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت نیز پاسخ داد: به خاطر این که ما زمانی که منافع ملی را حاضر می‌شویم بر منافع مردم و هر منفعت دیگری برتری دهیم آن وقت به نتایج متفاوتی می‌رسیم ولی وقتی من حاضر به مذاکره نیستم و یا اصلا وقتی مذاکره بلد نیستم، چون در خانه‌های ما مرد طبق نظام حقوقی ما رئیس خانواده است، نظام فرهنگی، تربیتی ما سلسله مراتبی است. ما چقدر با بچه‌هایمان دوست هستیم؟
یکی از مخاطبین نیز درخصوص نظام خانواده گفت: ولی بهتر شده.
کولایی نیز تاکید کرد: البته. البته باید یادمان نرود که ما در مورد تهران آن هم خیابان‌ها و محله‌هایی از تهران صحبت می‌کنیم. یادتان نرود مشکلی که ما داریم این است که واقعیت‌های جامعه ایران را ...
یکی از حضار که خود را اهل شهر ارومیه معرفی کرد، گفت: اصلا هم این طور نیست من خودم از شهرستان ارومیه آمده‌ام.
کولایی نیز گفت: من نمی‌خواهم بگویم مطلق. ولی اکثریت افراد در جامعه ما تفکرشان یک تفکر سلسله مراتبی است. شما در ادارات ببینید، در رانندگی ببینید، در رفتارهای اجتماعی‌مان ببینید، ما چقدر رفتارمان مدنی است؟
یکی از حضار گفت: ما الان در زمان وحدت اصلاح‌طلبان هستیم.
این فعال اصلاح‌طلب نیز پاسخ داد: ما همیشه در برابر یک مشکل مشترک، با هم یک پارچه می‌شویم. این نهادینه نشده. خاصیت انسان یعنی ما از حد طبیعی برویم جلوتر.ما نرفتیم. برای همین می‌گویم ما یک نهاد درست نکرده‌ایم.
یکی از حضار که می‌گفت از اعضای حزب موتلفه‌ است پرسید: هشت سال فرصت خیلی خوبی بود که اصلاح طلبان آن را از دست دادند؛ برای نهادینه کردن همین چیزهایی که می‌گویید. از دست دادیم. شما باعث شدید احمدی‌نژاد بیاید!
کولایی گفت: از جمله عوامل نه‌تنها عامل.
آن فرد نیز اظهار داشت: بله. یکی از 5، 6 عامل مهم عملکرد اصلاح‌طلبان بود.
کولایی پاسخ داد: حتما.
آن فرد نیز ادامه داد: این تحولات به دنبال ‌چنین اتفاقی می‌افتد. اگر تأثیرگذاری دارد، این بحث در آن نیست.
من می‌خواهم سوال کنم با این اتفاقاتی که الان رخ داده یکی از دوستان گفت که ما با این اتفاقات داریم به سمت سوریه و مصر شدن پیش می‌رویم...
کولایی با رد این تحلیل گفت: شاید تحلیل‌شان خیلی درست نبوده.
آن فرد نیز در ادامه تاکید کرد: اما من اعتقاد ندارم. چون ما هیچ‌وقت نگاه‌مان طوری نیست که یک نفر می‌تواند. ببینید الان بعضی از دوستان می‌گویند که اگر صدا به مردم برسد. من این را قبول ندارم مگر قرار است همه مردم به شما گوش کنند؟ مگر قرار است همه مردم مثل شما فکر کنند؟
کولایی نیز پاسخ داد: اصلا. ولی باید صدای من به گوش همه برسد. این اتفاقی که نیفتاد، یکی از عوامل بسیار مهمی که به دنبال آقای خاتمی، احمدی‌نژاد آمد؛ این است که انتخاباتی که برگزار شد در این دوره و اصلا صدای اصلاح‌طلبان به بسیاری از مردم در جامعه نرسید. تصویری که برای مردم ایجاد شد، تصویر طراحی شده توسط صدا و سیمای ضد اصلاحات بود. یعنی مردم خیلی‌ها از واقعیت چیزی درک نکردند. مردم تصور فوق‌العاده منفی از عملکرد اصلاح‌طلبان داشتند. غیرواقعی.
این نماینده مجلس ششم در ادامه اظهار داشت: من خودم در مجلس بودم. واقعا گفتم شما شعبده بازی می‌کنید. مگر در مجلس هر روز از صبح تا عصر دعوای سیاست است. در مجلس کمیسیون اجتماعی دارد کار می‌کند. کمیسیون اقتصادی دارد کار می‌کند. بحث‌های مختلفی هست اما صدا و سیمای جمهوری اسلامی، شب به شب چه گزارشی از مجلس به مردم می‌داد؟ دعوا. یا دارند می‌خورند، یا دارند می‌برند، یا دارند برای خودشان...
این فعال اصلاح‌طلب افزود: ببینید خیلی طبیعی است با این تصویر ذهنی، مردم تصورشان عدم توقیف اصلاح‌طلبان باشد. تصورشان این باشد که یک نفر خواهد آمد که گفت همه سفره‌های ...انگور از شیلی خواهد آمد. فاجعه است. من در بازار دیدم دسته‌بیل از مالزی و اندونزی می‌آورند. ببینید اتفاقی که افتاده در این مملکت مردم این چیزها را نمی‌دانند. مردم اطلاعاتشان...
عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت در ادامه خاطر نشان کرد: گفتیم روزنامه. ما چند روزنامه در ایران داریم؟ چند تا روزنامه‌خوان داریم؟ در همین آب سرد کنار تهران تا سال80 فقط جمهوری اسلامی و کیهان می‌رفت. امسال نه، سال 80. یعنی مردم با اصلاح‌طلبان ایجاد ارتباط نکردند. من خودم جلسات متعددی رفتم. ولی کافی نیست. ارتباط صورت به صورت اصلا کفایت نمی‌کند. ما...من خودم دائم...
کولایی در این قسمت با اعتراض و بحث یکی از افراد حاضر مواجه شد و گفت: شما که می‌گویید، راجع به من صحبت کنید. من راجع به خودم ...
همچنین یکی دیگر از مستمعین تاکید کرد: من خودم اصلاح‌طلب هستم. کِی اصلاح طلبان بین مردم آمدند؟!
کولایی در پاسخ به وی گفت: یک روز، یکی از کارمندان مجلس گفت خانم کولایی شما که نماینده تهران هستید چرا اینقدر می‌روید به شهرستان‌ها؟ من اعتقاد داشتم به چیزی که شما می‌گویید. شخصا پای آن هم ایستادم. هر چه هم برایم امکان‌پذیر بود، رفتم ولی این کافی نیست. وقتی ما رسانه احتیاج داشتیم که نداشتیم.
خبرنگار فارس با اشاره به تعدد روزنامه‌های اصلاح‌طلب در دولت اصلاح‌طلب گفت: دولت اصلاحات این همه رسانه داشت. چرا از فرصت آن استفاده نکرد؟
کولایی نیز گفت: ببینید امروز این اتفاقاتی که در ایران دارد می‌افتد با این تحولات تکنولوژیک، تنوع در این دسترسی‌ها فضای اطلاعاتی جامعه ایران را تغییر داده. ولی یک مشکلی هست ما یک جامعه عام داریم نصف شهرهای کوچک و روستاها این شهرهای کوچک با اصلاح‌طلبان ارتباط ندارند.
یکی از مستعمین گفت: چرا دارند اما محدود است.
کولایی نیز بیان داشت: بله. ارتباط محدود. همین مشکلات باعث می‌شود ما رسانه نداشته باشیم.
یکی دیگر از مستمعین با اشاره به گسترش منابع خبری اصلاح‌طلب در ایام انتخابات گفت: این همه سایت!
کولایی نیز پاسخ داد: در زمان انتخابات البته این مفهومش این نیست که ما از ظرفیت‌های ارتباطی‌مان درست استفاده کردیم. منظور من چیز دیگری است من می‌گویم ما باید دائم در حال نقد و ارزیابی باشیم. نقد و ارزیابی چه می‌خواهد؟ شما باید بروید یک جایی، یک عده‌ای که با شما همفکرند. بروید بنشینید راجع به آنچه که اتفاق افتاده، صحبت کنید، بحث کنید.
یکی دیگر از حضار اصلاح‌طلب گفت: جایی که می‌خواهند صحبت کنند، آیا نیاز به آرامش دارد یا خیر؟
کولایی نیز در پاسخ به وی تصریح کرد: البته. یعنی شما یک دولتی می‌خواهید که باور داشته باشد من برای رقبایم امکان فکر و بیان اندیشه‌شان را فراهم کنم.
یکی از حضار از کولایی پرسید: قبل از انتخابات یک همایش نهادهای مدنی برگزار شد که تنها کسی که به این جلسه نیامد، آقای احمدی‌نژاد بود. از آقای محسن رضایی، نماینده کروبی و نماینده میرحسین همه آمدند اما مردم ما نشان دادند که... آیا نهادهای مدنی در جامعه مهم است یا خیر؟
کولایی نیز پاسخ داد: حتما مهم است ولی یادتان نرود، جامعه ما دو پاره است. ما یک بخش فوق‌العاده سنتی داریم و یک بخش فوق‌العاده مدرن. این دو تا را باید با هم آشتی دهیم. ما نمی‌توانیم این دو را در برابر هم قرار دهیم .
یکی از حضار درخصوص نحوه آشنی این دو قشر گفت: چطور؟
کولایی نیز در پاسخ بیان داشت: شما باید بتوانید در این لایه‌های مختلف جامعه هم از نهادهای مدرن ایجاد ارتباط کنید هم نهادهای سنتی. البته یک فکر پشت آن است. ما یک تاریخ عادت نکردیم. من علت این که می‌گویم دمکراسی فقط یک موضوع سیاسی نیست، یعنی این که یک فرهنگ می‌خواهد. یک باور می‌خواهد. پذیرش...
یکی از مخاطبین نیز پرسید: با این وضعیت فکر می‌کنید اگر میرحسین رئیس‌جمهور می‌شد...
کولایی با قطع سخنان او گفت: معجزه‌ای اتفاق نمی‌افتاد!
فرد پرسشگر در ادامه عنوان کرد: هیچ معجزه‌ای قرار نیست در ایران اتفاق بیفتد؟ آیا همه اینهایی که اینجا هستند، الان از لاریجانی به خوبی یاد می‌کنند چون حداقل کمی در برابر احمدی‌نژاد مقاومت می‌کند از او به خوبی یاد می‌کنند، آیا همان‌ها به لاریجانی تهمت‌های زشت نمی‌زدند؟! بحث صدا و سیما نیست.
کولایی گفت: ببینید قبول دارید که مردم ...
فرد پرسشگر در ادامه گفت: ببینید من راست الان به موسوی تهمت می‌زنم، می‌گویم او عامل خارجی است. اگر شما بیایید سرکار، مثلا به بنده تهمت می‌زنید، می‌گویید او...
کولایی با قطع سخنان او اظهار داشت: ما می‌گوییم اساسش غلط است.
فرد پرسشگر در ادامه سوالاتش تاکید کرد: اگر می‌خواهیم در جامعه پیشرفت کنیم، باید به جای این که این قدر راحت...روی رفتارهای مردم کار کنیم.
کولایی نیز در ادامه خاطر نشان کرد: خب چه کسی باید این کار را انجام دهد؟ دانشگاهی که می‌تواند در سطح وسیع این کار را بکند، چه کسی است؟
آن فرد مستمع سوال کننده در ادامه گفت: ببینید اصلا دانشگاهی وجود ندارد!
کولایی پرسید: صدا و سیما دست چه کسی است؟
آن فرد گفت: صدا و سیما به اصطلاح شاید دست عقلا نیست.
کولایی پرسید: صدا و سیما ضد اصلاح‌طلبان بوده است. ضد انقلاب اسلامی و ضد ارزش‌های اسلامی رفتار می‌کند...اساس شرع ما عقل است.
کولایی در پاسخ به یحثی که در غرفه حیات نو پیش آمده بود گفت: ببینید مسئله این است که شما براساس یک مجموعه تصوراتی که...براساس همان آن چه که پیش آید، یک تحلیل عمومی وجود داشت که اگر اختلاف رأی بالا باشد، تقلب کارساز نیست. اینها چیزهایی است که در تجربه یک موقع شما الان صحبت می‌کنید، یک موقع یک سال پیش صحبت می‌کردید.
یکی از مستمعین در این میان با اشاره به موضوع قهر کروبی و تاسیس حزب اعتماد ملی نظر کولایی در خصوص آن شرایط پرسید.
کولایی نیز در این خصوص گفت: گفتم. این شتاب‌ها بیشترین صدمه را به ما زده است.
یکی از حضار از کولایی پرسید: پروسه دمکراسی چقدر است؟ آقای خاتمی 8 سال هی می‌گفت زمان می‌برد.
کولایی گفت: بله. دقیقا.
آن فرد نیز در ادامه پرسید: نمی‌شود که 500 سال زمان ببرد.
کولایی نیز پاسخ داد: 500 سال نمی‌شود اما 50 سال می‌خواهد.
خبرنگار روزنامه حیات نو نیز گفت: از انقلاب مشروطه تا الان ؟!...
خبرنگار خبرگزاری فارس نیز با اشاره به دیدگاه اصلاح‌طلبان گفت: ما زمینه آن را در هشت سال هم فراهم نکرده‌ بودیم. اگر فراهم کرده بودیم آقای احمدی‌نژاد نمی‌آمد.
کولایی نیز گفت: نه اتفاقا. زمینه این به خاطر همین موانع موجود در ساختار مهیا شده. گفتم. ببینید، ما وقتی که رسانه نداریم؛ برای ایجاد ارتباط با مردم چطور می‌توانیم عملکردمان را به مردم منتقل کنیم؟
خبرنگار فارس نیز پرسید: ما در دولت اصلاحات این همه روزنامه داشتیم.
کولایی نیز پاسخ داد: شما بروید تعداد روزنامه‌ها را در بیاورید، ببینید که چند روزنامه‌خوان داریم، نسبت به جمعیت ایران.
یکی از افراد حاضر گفت: شما فکر می‌کنید نقش صدا و سیمای جمهوری اسلامی چقدر است؟! من خودم یک پزشک هستم...
کولایی گفت: در ده‌کوره‌ها...
آن فرد ادامه داد: در همان ده‌کوره‌ها. حتی خانه‌های کاهگلی، اکثرا ماهواره دارند.
کولایی در ادامه تصریح کرد: کدام منطقه؟ اشتباه نکنید. شمال ایران، شمال غربی ایران و مرکز ایران و جنوب ایران تفاوت‌های بنیادی دارند. بسیاری از مردم ما... من خواهر خودم را می‌بینم، یک پزشک داروساز است و در شهرستان زندگی می‌کند، صبح می‌رود بیرون. شب می‌رود خانه. تلویزیون را روشن می‌کند. ماهواره هم ندارد. هر چه اینها بگویند، همین را می‌گیرد. دیگر روزنامه هم نمی‌خواند. اجازه بفرمایید. انفجار اطلاعات برای چه؟
یکی از حضار با اشاره به آمار بالای کاربران اینترنت و تاثیر شگرف آن، اینترنت یک رسانه بسیار موثر دانست.
کولایی نیز پاسخ داد: نه. این طور نیست. آمار رسمی کاربرهای اینترنت در ایران مشخص است. من می‌خواهم بگویم این چه که من و شما در تهران و شهرهای بزرگ می‌بینیم و در شمال می‌بینیم، قبول دارم که در شمال شمال‌شرقی و غربی ایران پر از ماهواره است. اصلا غرب را بگذارید کنار.
یکی از مستمعین نیز گفت: ولی من معتقد نیستم. آقای اوباما در کاخش نشسته و جایزه حقوق بشر را می‌‌گیرد.
کولایی نیز پاسخ داد: من می خواهم بگویم مردم ما آن ذهنیتشان براساس اطلاعاتشان است. در دانشکده‌ای که من کار می‌کنم، پایان دوره مجلس، 4 سال رفتم و آمدم. می‌دانید در مجلس ششم، بیش از هر دوره دیگری بر مسئله زنان تمرکز شد، اصلاحات انجام شد، نظارت بر اعمال مقررات انجام شد. یک خانم از همکاران ما در بخش اداری گفت: خانم کولایی شما چرا برای خانم‌ها هیچ کاری نمی‌کنید؟ گفتم تو آدم تحصیل‌کرده این مملکت، آدمی که در پست ریاست یکی از بخش‌های اداری هستی، این آدم در تهران در دانشکده حقوق دانشگاه تهران، وقتی از مسئله سیاست انقدر بی‌اطلاع است که با مسائل روزمره خودش ارتباط مستقیم دارد، من چه انتظاری از زنان دیگر دارم؟
این استاد دانشگاه افزود: مشکل من و شما من خودم را می‌گویم؛ بسیاری از باورهای ذهنی ما در عالم واقع وجود خارجی ندارد. ما این اشکال را همه‌مان در واقع می‌بینیم، خیلی از چیزهایی که من و شما فکر می‌کنیم، برای مردم جور دیگری ممکن است انعکاس پیدا کند. یک روز یکی از بچه‌ها به من می‌گوید. حالا از آن سر دنیا هم ما مشکل داریم. ما فقط داخل مشکل نداریم. شما می‌دانید مجلس ششم چه‌قدر روی موضوع دریای خزر تاکید کرد. من خودم فحش‌اش را خوردم. مقاله آورده، به من نشان می‌دهد که یکی از سایت‌ها یک حقوقدانی در آمریکا نوشته که هاشمی رفسنجانی 50 درصدِ زمان شاهِ دریای خزر را کرد 20 درصد؛ مجلس ششم هم آن را تصویب کرد. حالا من جوابش را می‌دهم. می خواهم به شما بگویم یعنی این نیست که آنچه اتفاق می‌افتد و عمل پیدا می‌کند...
این عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ادامه داد: ماهواره‌ هم علیه اصلاح‌طلبان است. شما می‌دانید دیگر. ما فحشی نبود که از آن طرف نخوریم. بماند که بعدها حالا تغییر موضع شکل گرفت. ماهواره‌ها علیه اصلاح‌طلبان، صداوسیمای جمهوری اسلامی علیه اصلاح‌طلبان، چرا آقای احمدی نژاد نباید انتخاب شود؟
خبرنگار فارس نیز پرسید: پس چرا سال 80 آقای خاتمی انتخاب شد؟
یکی دیگر از حضار نیز پرسید: شما گفتید پروسه دموکراسی در ایران زمان می‌برد. اساسا مشارکت سیاسی به چه معنا است؟ مردم دچار انحراف نمی‌شوند؟ می‌گویند اگر شورای نگهبان خوب نیست، پس چرا باید در انتخابات شرکت کنند؟
کولایی نیز اظهار داشت: یک تحلیل پشت این رفتار بود. ما همه جا رفتیم، به همه هم گفتیم. همه این بحث انتخابات دوره هفتم.... ریاست جمهوری نهم را اعلام کردند. ما به همه گفتیم که اگر تعداد آرا بالا باشد، هیچ کاری نمی‌توانند بکنند.
یکی از حضار گفت: خب مردم زیادی آمدند
کولایی نیز با فرافکنی پاسخ داد: حالا آن بحث جداگانه‌ای است دیگر. منظورم این است که ما با این عده رفتیم وارد بشویم. این پارادوکس نیست. ما می‌دانیم این آقایان اصلا اعتقادشان این نیست که این رای ارزش دارد. می‌گویند کاغذ پاره است ولی ما معتقدیم مردم می‌توانند با آن طرحِ تقاضاشان منشاء تغییر قرار گیرند. آقای رئیس جمهور معرفی شد، اعلام شد، اما مشروعیتش در جامعه ایرانی، در جامعه بین المللی پذیرفته شد؟
یکی از حضار غرفه حیات نو نیز گفت: بله پذیرفته شد!
کولایی نیز تاکید کرد: اگر پذیرفته بودند...چند وقت است که... ماه ستامبر بود. یک ماه نمی‌شود ایشان رفت سازمان ملل. شما مگر ندیدید، وقتی وی شروع کرد به سخنرانی؛ چه جمعی از جلسه خارج شد؟ این پذیرش مشروعیت است؟ ایران یک کشور عظیم است در منطقه خاورمیانه. نمی توانند انکارش کنند اما پذیرش مشروعیت یک موضوع دیگر است. شما نگاه کنید حوادث این ایام را. دنیا دارد قضاوت می‌کند. معنا دارد. وقتی 3-4 میلیون آدم می‌ریزیند در خیابان یعنی چه؟ بنابراین این خودش اتفاقاتی مبارک پشت خود را داشته. هیچ مشکلی هم نیست.اینها همه اتفاقا برای جمهوری اسلامی مثبت است؛ اگر از فرصتش استفاده کند که استفاده هم می‌کند.
یکی از حضار گفت: خب یک نسل می‌سوزد.
کولایی نیز پاسخ داد: مگر ما نسوختیم؟ شما از تجربه من استفاده می‌کنی؟ منی که گفتم سال 57 تا شاه کفن نشود این وطن وطن نشود؟ همین 30 سال من این کار را کردم یا نه؟
یکی دیگر از مستمعین گفت: از مشروطه چند سال گذشته؟
کولایی نیز در پاسخ خاطر نشان کرد: مشروطه را بگذارید کنار.
یکی از حضار پرسید: تا کِی باید صبر کنیم؟
کولایی در پاسخ به وی اظهار داشت: تا زمانی که یاد بگیریم مثل دولت ترکیه، این دولت انگار جگرم را کارد می‌کشند وقتی کارهای اردوغان را می‌بینم.
یکی دیگر از حضار تاکید کرد: ایده‌آل گرا هستید.
کولایی نیز در پاسخ به وی بیان داشت: نه. ایده‌آل گرا نیستم.چرا علت دارد. دولت ترکیه کاری به اینکه دولت ترکیه الان چه هست ندارم. می‌خواهم روش را بگویم. دولت ترکیه...
یکی از افراد حاضر در غرفه حیات نو عنوان کرد: دولت ترکیه یک زمانی امپراتوری عثمانی داشت.
کولایی نیز در پاسخ به او تصریح کرد: ما هم یک زمانی امپراتوری هخامنشی داشتیم. اجازه دهید من بگویم. دولت ترکیه وقتی آقای اربکان... وقتی حزب رفاه تندروی می‌کند آقای اردوغان که به قدرت می‌رسد، اشتباه آقای اربکان را تکرار نمی‌کند. نخست وزیر نظامی می‌شود که زنش را با خود به جلسه‌های رسمی نمی‌تواند ببرد...خیر. با حجاب نمی‌تواند ببرد. اصلا با حجاب کسی نمی‌تواند وارد مجامع رسمی شود.
این فعال اصلاح‌طلب ادامه داد: اردوغان در هیچ یک ... در برابر همچنین نظامی می‌ایستد برای اصلاح کردن. ما چه می‌کنیم در ایران؟ ما هنوز مشروطه به نتیجه نرسیده، جمهوریت به نتیجه نرسیده، مانیفست جمهوری خواهی می‌دهیم. ما چه می‌کنیم در ایران همه هم چوبش را می‌خوریم. مسئله این است که ما در ایران ظرفیت‌های واقعی جامعه را نمی‌بینیم. خدا حفظ کند آقای خاتمی را. می‌گفت: شماها جو زده می‌شوید. راست گفت؛ ما جو زده شدیم.
این نماینده مجلس ششم در ادامه گفت: مجلس اصلاحات مجلس دو بخشی است من این پایان‌نامه‌های دانشجوهای دکترا را می‌بینم این اشتباهات درش هست. می‌گویند مجلس دست اصلاح‌طلبان است. چه کسی گفت مجلس دست اصلاح‌طلبان بود؟! مجلس ایران طبق قانون اساسی دو جزء دارد.
یکی از مخاطبین از کولایی پرسید: چه کنیم؟
کولایی نیز پاسخ داد: صبر، حوصله، پایداری، مطالعه. خسته نباید بشوید.
یکی دیگر از مستمعین پرسید:آقای خاتمی با 8 سال پیش خود خیلی تغییر نکرده‌اند؟
کولایی در پاسخ به وی بیان داشت: مگر ما نکردیم؟ همه‌مان تفاوت کردیم. اگر تفاوت نکنیم، باید نگران باشیم. تفاوت چیز بدی نیست.
خبرنگار روزنامه حیات نو درخصوص موضوع وحدت ملی پرسید: این بحث وحدت ملی که الان مطرح می‌شود، آقای موسوی گفت: من اصلا اطلاعی ندارم. من راهی می‌روم که مردم می‌روند. می‌خواستم بگویید این وحدت ملی حول چه چیزی باید باشد؟
کولایی نیز گفت: بسم‌ الله الرحمن الرحیم. موضوع وحدت ملی، نیاز مبرم امروز جامعه ایران است. یعنی هر کشوری در دنیایی که ما زندگی می‌کنیم، برای اینکه بتواند به درستی از منافعش استفاده کند، باید در مواجهه با جامعه جهانی یکپارچه باشد. هر کشوری اگر یکپارچه نباشد، اگر به عنوان یک ملت واحد با جامعه جهانی مواجه نشود، دیگران حقوقش را خواهند خورد. این قاعده است. بنابراین هر کسی در ایران الان می‌تواند به این شرایط خاتمه دهد. یعنی نگرانی‌ها را پاسخ دهد، گلایه‌ها و شکایت‌ها را پاسخ دهد، و رفتارهای بی‌قانونی را پاسخ دهد باید این کار را بکند.
وی افزود: به نظر من، این بیشتر از اینکه یک طرح باشد، یک ایده است. ایده‌ای که همه باید دنبالش کنند اما چگونه حول محور قانون. اگر ما چنین ظرفیتی را داریم آن وقت می‌توانیم، از منافع ایران و ایرانی دفاع کنیم. الان قطر دارد گاز ما را می‌برد. بالا در دریای خزر دارند نفت و گاز ما را می‌برند. طبق آمارهایی که در منابع بین‌المللی داده می‌شود، همه دارند نفت می‌برند غیر از ما. پس ما همه‌مان با هر گرایشی و در یک شرایط یکسان قرار گرفتیم... اگر نتوانیم به مشکلات موجود خاتمه دهیم تاکید می کنم، حول محور قانون. یعنی هر کسی بی‌قانونی کرد...
خبرنگار روزنامه حیات نو همچنین پرسید: هر کسی وحدت را از زاویه منافع خود دنبال می‌کند.
کولایی نیز پاسخ داد: قانون تکلیف ما را روشن می‌کند. برای همین می گویم قانون. اما قانون یک پشتوانه دارد. پشتوانه آن ایمان به حقوق مردم است. قانون برای دفاع از منافع من وضع شده. اگر چنین دیدگاهی وجود داشته باشد، که به نظر من همین است، تمام بحث‌های جامعه ما اساسش همین است. مردم صاحب حقند یا رعیت؟ مردم دکورند یا واقعیت؟
وی ادامه داد: حق آنهاست که به آنها توجه شود. طبیعی است در جامعه ما. این سرنوشت یک جامعه در حال توسعه است. بنابراین من فکر می‌کنم هر کسی دلش برای ایران سوخته، برای جمهوری اسلامی سوخته، برای نظام و منافع خودش سوخته... چون تا این مملکت نباشد، منفعتی نخواهد بود؛ بنابراین از ابعاد مختلف، افراد می‌توانند، با انگیزه‌های مختلف به این نیاز که امروز هست، پاسخ دهند. به نظر من هر کسی چنین توانی دارد، باید تلاش کند. با این تهدید‌های جدی که ما با آن مواجه هستیم، کشور بتواند به صلاح و امن ... همه مردم مواجه شود. امیدوارم.
خبرنگار روزنامه حیات نو همچنین با اشاره به پرونده هسته‌آی ایران گفت: آخرین تحولات هسته‌ای ایران را چطور ارزیابی می‌کنید؟ چون ظاهرا پای آمریکایی‌ها به میان آمده.
کولایی نیز در پاسخ گفت: روند مذاکرات هسته‌ای نشان می‌دهد، که جامعه بین المللی نیازمند وجود یک دولتی است که پایگاه دولتی است که پایگاه واقعی آن تضعیف شده است. در حالیکه منفعت مردم ایران ایجاب می‌کند که ایران با قدرت برای دفاع از حقوقش با هر کشوری که خواست مواجه شود. اینها شعار نیست. ممکن است گوش مردم را با این حرف‌ها پر کنند ولی مردم دارند از منابع مختلف می‌بینند که چه بحث‌هایی دارد اتفاق می‌افتد.
این استاد دانشگاه در ادامه عنوان کرد: بنابراین من تصور می‌کنم، اگر از تجربه‌هامان درس بگیریم، تجربه‌های گذشته همین 30 سال؛ خیلی دور هم نرویم متوجه می‌شویم که اقتدار جمهوری اسلامی موکول به حقوق مردم است؛ به حمایت مردم. در واقع رفع این دلخوری‌ها، نگرانی‌ها، نارضایتی‌ها و اصلا بی قانونی‌هایی که در این چند ماه در داخل اتفاق افتاده؛ اگر این کار را بکنیم، می‌توانیم یک رویکرد مثبتی را داشته باشیم و گرنه همین می‌شود که الان اتفاق افتاده است.
خبرنگار خبرگزاری فارس با تکرار مجدد سوال خود از کولایی پرسید: اگر اشکال ما برای رای آوردن آقای احمدی نژاد ضعف رسانه‌ای بود و رسانه نداشتیم، چرا سال 80 آقای خاتمی رای آورد؟
کولایی در پاسخ به وی اظهار داشت: مردم کوچه و بازار می‌خواهند بخشی از توفیقات اصلاحات را درک کنند. شاید یکی از اشتباهات کار ما این بود که روی اقتصاد کلان سرمایه‌گذاری کردیم. برای آن مردم بازاری یا آن کارگر یا آن فرد خیابان یا یک مغازه‌دار، برای او اهمیت ندارد که صندوق بین‌المللی پول رشد اقتصاد ایران بین کشورهای خاورمیانه را چند درصد ارزیابی کرده است. او چه می‌خواهد؟ می‌خواهد این حضور ملموس باشد. این اشتباهی است که متاسفانه ...
وی افزود: و احمدی نژاد روی این اشتباه انگشت گذاشت. در حالی که توفیقات اقتصادی آقای خاتمی من این را به ضرس قاطع به شما می‌گویم، بروید، تحقیق کنید. موفقیت‌های اقتصادی دولت اصلاحات برخلاف این تصویری که به جامعه داده شده، به شهادت زندگی روزمره مردم بسیار بیش از دولت آقای احمدی نژاد بود. هم به دلیل اینکه با جامعه جهانی تعامل داشت، فرصت سرمایه‌گذاری در داخل فراهم می‌شود. می‌توانست یک تعامل سازنده داشته باشد و هم برای پیشرفت‌های بعدی بذر می‌کاشت اما مردم ایران دنبال چه هستند؟
این نماینده مجلس ششم در ادامه گفت: یک اکثریتی می‌خواهند ببینند حالا این دولتی که هست اتوبوسش، مسایل روزمره‌اش ... جهان حرف‌هایی که اقای احمدی نژاد ... بعد رفت گفت: من نفت را سر سفره‌تان می‌آورم. من نفت را نمی‌برم برایتان سد درست کنم. در حالی که آن بذر‌ کاشتن برای آینده... زمان آقای احمدی نژاد ما بزرگترین وارد کننده گندم شدیم. در حالیکه ما 3 سال قبل از آن، جشن خودکفایی گندم گرفته بودیم. چرا انقدر تفاوت؟!
یکی از حضار گفت: فرش دستباف از چین وارد می‌شود.
کولایی نیز پاسخ داد: فرش دستباف از چین؟ من دسته‌بیل دیدم از اندونزی.
خبرنگار فارس با رجوع به موضوع اصلی گفت: ما هیچ برنامه‌ای نداشتیم که مردم جوابش را در کوتاه مدت ببینند؟
کولایی پاسخ داد: بله. اما به مردم انتقال نیافت. حقوق معلمان دو برابر شد ولی مردم تحت تاثیر رسانه هستند.
خبرنگار روزنامه حیات نو پرسید: زمان؟
کولایی نیز در پاسخ بیان داشت: ما ایرانی‌ها همیشه در مقالات خود می‌نویسیم: در این برهه حساس. همیشه یک برهه حساس داشتیم. همیشه دیر شده. به خاطر همین است. اینجا ایران است. شرایط ما هم همین است. هر جا هم که لازم شود، سر من و شما را کنار جوب می‌بُرند، با حمایت جامعه جهانی هم این کار را می‌کنند. یادتان باشد ...
یکی از حضار با لحنی طنزآلود گفت: آقای چاوز!
کولایی پاسخ داد: نه. آقای ترنس چارز. یادتان نرود که او کی آمد ایران. زمان رد صلاحیت 82 نماینده مجلس ایران. یعنی چه؟ قبل و بعدش هم نیامد. اینها همه معنی دارد.
یکی از مستمعین خطاب به کولایی گفت: شما همیشه مردم ما را متهم می‌کنید به درک نکردن.
کولایی نیز در پاسخ گفت: نه. من هیچ وقت این کار را نکردم.
آن فرد پرسشگر همچنین اظهار داشت: اگر آن دوره آقای کروبی و خاتمی ایستادگی می‌کردند، اقتدار ‌داشتند، می‌ایستادند.
کولایی پاسخ داد: قبول ندارم حرفتان را.
و در پاسخ به چرای مخاطبش عنوان کرد: اول اینکه من هیچگاه مردم را محکوم نکردم.
آن فرد ادامه داد: اگر خاتمی و کروبی ایستادگی می‌کردند در مورد قضیه انتخابات، این‌طور نمی‌شد.
کولایی در پاسخ به وی گفت: آن وقت همین اتفاقاتِ الان، آن زمان رخ می‌داد. اول حرف اولتان را اصلاح کنید. من هیچ گاه تقصیر را به گردن مردم نمی‌اندازم. اصلا من این کار را نمی‌کنم اما این یک واقعیت است(!) در جامعه ما که بنده رای‌ام را با یک چلوکباب می‌فروشم یا نگاه می‌کنم شوهرم به که رای می‌دهد، من می‌روم به او رای می‌دهم.
یکی از افراد حاضر در غرفه حیات نو از کولایی پرسید: شعور مردم کِی می‌خواهد برود بالا؟(!)
کولایی نیز بدون هرگونه انتقادی نسبت به این ببیان درخصوص ملت ایران عنوان کرد: زمان می‌برد.زمان می‌برد. شما باید با همین مردم کار کنید. یعنی باید آموزش ببینید. صبر و حوصله و خسته نشدن و ...
یکی دیگر از افراد حاضر در غرفه روزنامه حیات نو با اشاره به این جمله کروبی که گفته بود:«من به خوابم هم نمی‌دیدم که در جمهوری اسلامی با اعتراض مردم اینطور برخورد شود»، گفت: من از 4 سالگی این را می‌دانستم.
کولایی در پاسخ به وی اظهار داشت: شما یک دیدگاه دیگر داشتید.
آن فرد در ادامه سوالش گفت: یعنی افراد وقتی در قدرت هستند، اطلاعات دقیق بهشان نمی‌رسد؟
کولایی نیز پاسخ داد: بحث این است که ما فکر می‌کردیم اگر جمهوری اسلامی برپا شود، دیگر آن فجایع که در گذشته دیدیم، نمی‌بینیم البته من سخنگوی آقای کروبی نیستم.
آن شخص در ادامه سوال خود تاکید کرد: نه. من می‌خواهم یک تحلیل کنم و آن اینکه یک سری از سیاستمداران حق دارند. اگر آقای کروبی را می‌گوییم صادق است، راست می‌گوید، یعنی خیلی از کسانی که در قدرت هستند اطلاعات دقیق بهشان نمی‌رسد...
کولایی در پاسخ گفت: شک نکنید. من تمام حرفم این است که عصبانیت و رفتارهای عاطفی که طبیعی است... منظورم این است که جامعه از یک وضع طبیعی ارتقا نکرد.
کولایی در پاسخ به این سوال برخی حضار که چرا مسئولین از مشاوران در حیطه‌های فکری مختلف استفاده نمی‌کنند گفت: من به آقایان این را گفته‌ام. چون اعتقاد دارم به چیزی که شما آن را می‌گویید. من معتقدم که همین اشتباهات ما را به این وضعیت منتقل کرد. تکرار شباهت‌های تاریخی!
کولایی در پاسخ به این سوال که «اگر ما در دولت اصلاحات یک خورده بیشتر حواسمان جمع بود که قدرت دست چه کسانی است و به قول آنها تندروی نمی‌کردیم، خود‌دارتر بودیم مثلا الان تنها حزب موثرمان یعنی مشارکت را از دست نمی‌دادیم؟» عنوان کرد:عوامل متعددی در کار بود.
خبرنگار فارس در ادامه سوالش پرسید: آیا این عامل هم بود؟
کولایی نیز خاطر نشان کرد: حتما بوده. اما مضافا در آن شرایط باید بپذیریم وقتی وارد عمل می‌شویم باید دایم نقد کنیم، دایم باید ارزیابی کنیم و دایم باید متناسب با موقعیت، خود را اصلاح کنیم. یعنی اصلاح در اصلاحات متعدد. که نه فقط حزبی، فردی هر کس باید این کار انجام دهد اما ناامید نباید شویم. ناامید نباید بشویم.
وی همچنین در پاسخ به سوال یکی از حضار مبنی بر موضوع تقلب در انتخابات و تناقض آن با تئوری«حضور بیشتر امکان تقلب را از بین می‌برد» که از سوی خود اصلاح‌طلبان مطرح شده بود، گفت: شما یک حرفی را در سال 80 می زنید، یک حرفی را در سال 88 می‌زنید. یک تحلیل می‌کنید. پیشگو نیستید. این تحلیل ضرورتا عین واقعیت نیست اما هرکس بر اساس تحلیلش عمل می‌کند.
وی افزود: این برداشت وجود داشت که باید با این نوع روش‌ها اصلاح کرد. یک سری محدودیت‌هایی است خارج از اراده شما. شما باید با همین امکانات کار کنید. شما بخشی از مهره‌های این بازی هستید. شما کل بازی را تعیین نمی‌کنید. ضمن اینکه بر آن اثر می‌گذارید. مسئله این است که اگر ما نهاد بسازیم، دایم می‌توانیم این رفتارها را ارزیابی کنیم ولی قضاوت امور شما قضاوت تسلیمی است. شما باید ببینید در کدام شرایط چطور می‌بینید. آیا اگر آن اتفاق در آن زمان می‌افتاد آیا به مصلحت کشور بود یا نه.
این استاد دانشگاه در ادامه تاکید کرد: یک پروسه‌هایی باید در جامعه طی شود. این گریز‌ناپذیر است. یعنی شما نمی‌توانید بگویید من می‌خواهم بچه‌ام راه‌رفتن یاد بگیرد، بدون اینکه به زمین بخورد. امکان ندارد. می‌خورد زمین؛ پایش هم خونی می‌شود؛ باید ببندیم و دوباره راه بیفتد. اما بحث این است که ما ملت ایران باید به یک جایی برسیم که اشتباهات را تکرار نکنیم. من می‌گویم ما اشتباهات را تکرار کردیم. انشاءالله از این به بعد نکنیم.

نظرات 1 + ارسال نظر
الهه شنبه 7 آذر‌ماه سال 1388 ساعت 02:02 ق.ظ

آآآآآآاه ای الهه ی درک و شعور
از تو خواهش میکنم شعور ما را بالا ببر بالا بالا بالا تر


از طرف یک عوام بی شعور

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد